Listové těsto, to je hmota, ze které můžete s trochou fantazie vykouzlit celou slavnostní tabuli. Od závinů, šátečků a jiných dezertů, přes pizzu, až po drobné slané pečivo k vínu. Zde je náš recept!
Recept na listové těsto:
Suroviny:
250 g másla
500 g hladké mouky
1 lžíce octa
4 lžíce vody
1 vejce
špetka soli
Postup:
1. Listového těsto se vyrábí ze dvou těst, z octového a máslového, které ve finále spojíme v jedno.
2. Začněme prvním těstem, které vyrobíme z 250 g mouky, do které rozmačkáme celé máslo a spojíme v kompaktní hmotu.
3. Druhé těsto si vyrobíme z octové vody (smíchané z 1 lžíce octa a 4 lžic vody), zbývajících 250 g mouky, soli a celého vejce.
4. Octové těsto rozválíme, pomoučníme, vložíme do něho máslové těsto a necháme odležet.
5. Tímto naše příprava listového těsta zdaleka nekončí. Odleženou dvojici těst rozválíme, přeložíme na polovinu, a pak ještě na polovinu. Opět necháme odležet
6. Výše uvedený (překládací) postup ještě jednou zopakujeme. Pak už je listové těsto konečně připravené k dalšímu použití.
Dobrou chuť!
Přečtěte si také:
Recepty z listového těsta